Insights
juni 22, 2021Verkopen aan klanten in het Verenigd Koninkrijk
Als gevolg van de Brexit is er vanaf 1 januari 2021 geen vrij verkeer meer van goederen tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk (VK). Wanneer je tegenwoordig zakendoet met het VK is de btw-wetgeving voor een land buiten de EU van toepassing. Als verkoper moet je bovendien zelf btw afdragen aan de Britse belastingdienst.
Er zijn natuurlijk verschillende scenario’s denkbaar als het gaat om zakendoen met het VK. We focussen op de meest voorkomende situatie, wanneer je vanuit Nederland goederen of diensten verkoopt aan klanten in het VK.
1. Registreer je bij de Britse belastingdienst
Wanneer je goederen verkoopt aan Britse particuliere klanten, moet je vanaf 1 januari 2021 zijn geregistreerd voor de Britse btw. Lever je diensten aan particulieren? Dan is registratie niet nodig en reken je Nederlandse btw. Diensten zijn namelijk belast in het land waar ze worden verricht. Doe je alleen zaken met bedrijven en heeft jouw klant een btw-nummer? Ook dan is het niet nodig om je te registreren.
Online registreren kun je heel eenvoudig zelf doen. Ga naar deze registratiepagina van de Britse overheid en houd gegevens als omzet, bedrijfsactiviteiten en bankgegevens bij de hand. Zodra je de registratieaanvraag hebt ingediend, ontvang je binnen 30 dagen een Brits btw-certificaat.
2. Vraag een douanenummer aan bij de Britse overheid
Doe je internationaal zaken met het VK, dan heb je een EORI-nummer nodig; een zogenaamd douanenummer. Heb je al zo’n nummer voor verzendingen buiten de EU? Dat is helaas niet geldig in het VK. Je moet dus echt een nieuwe aanvragen, rechtstreeks bij de Britse overheid.
Met de status Authorised Economic Operator (AEO) krijg je bovendien privileges bij de douaneafhandeling. Denk aan minder controles en voorrang als je wel controle krijgt. Daarnaast laat je met een AEO-vergunning zien dat je onderdeel uitmaakt van een veilige logistieke keten. De moeite waard om aan te vragen dus.
3. Zorg ervoor dat je facturen in orde zijn
Wanneer je goederen verkoopt aan een Britse klant, dan breng je op de factuur 0% btw in rekening. Dit mag alleen wanneer je kunt aantonen dat de goederen de EU verlaten hebben en bewijs je bijvoorbeeld met een vrachtbrief. Gebruik dit hulpmiddel van de Belastingdienst als je twijfelt over de btw of als er een ander scenario op jouw bedrijfsactiviteiten van toepassing is. Om jouw zending snel door de douane te laten gaan, adviseren we je om het EORI-nummer duidelijk op de factuur te vermelden.
4. Btw-aangifte
Bij verkoop van goederen aan consumenten in het VK, met een waarde tot 135 pond, is de invoer vrijgesteld (geen btw-afdracht bij de grens) en ben je de lokale btw verschuldigd in de VK. Je bent dan dus verplicht om zelf btw af te dragen aan de Britse belastingdienst.
Is de waarde van een pakketje 135 euro of meer, dan is het afhankelijk van de leveringscondities wie de goederen invoert en wie er dus btw moet betalen. De partij die de goederen invoert, is verantwoordelijk voor de af te dragen btw in het VK en de te verrichten douaneaangiften.
De export vanuit Nederland is belast met 0% btw. Je bent dus geen Nederlandse btw verschuldigd. Wel vul je de omzet van je export in op de Nederlandse btw-aangifte. Dit doe je onder rubriek 3a, ‘leveringen naar landen buiten de EU’.