Insights
september 7, 2023De vooraf ingevulde aangifte (VIA)
In Nederland kun je elk jaar vanaf 1 maart de aangifte inkomstenbelasting indienen. Vaak is een groot deel van de gegevens voor die aangifte alvast voor je ingevuld in de VIA, de vooraf ingevulde aangifte. Deze gegevens worden ingevuld door de Belastingdienst. Zij ontvangen deze vanuit verschillende instanties, zoals je werkgever en bank. Ook Founders maakt gebruik van de VIA. Wat dit voor jou betekent lees je in deze blog.
Wat is de VIA?
De vooraf ingevulde aangifte bestaat al sinds 2012. Sindsdien is het aantal gegevens dat al is ingevuld stevig gegroeid. Hoeveel en welke gegevens er vooraf zijn ingevuld verschilt per persoon, maar vaak staat het grootste deel al klaar. Het gaat dan bijvoorbeeld om loon- of uitkeringsgegevens, WOZ-waarde en hypotheekgegevens van je woning, banksaldi en pensioeninkomsten. De Belastingdienst ontvangt al deze informatie van je werkgever, gemeente, bank en andere overheidsinstanties. Heel handig, want bij het indienen van je aangiftes heb je zo een check of je gegevens juist zijn.
Founders doet mijn aangifte inkomstenbelasting
Als klant van Founders hoef je je natuurlijk geen zorgen te maken over de aangifte inkomstenbelasting. Deze doen wij namelijk voor je! Als intermediair kunnen we ook gebruikmaken van de vooraf ingevulde aangifte. Dat zorgt ervoor dat wij een complete en nauwkeurige aangifte voor je kunnen indienen.
Omdat het niet de bedoeling is dat we zomaar toegang krijgen tot jouw persoonlijke gegevens moet je hiervoor toestemming geven. Dit gebeurt door middel van een machtiging:
- Wij vragen de VIA voor je aan bij de Belastingdienst.
- Vervolgens ontvang je van de Belastingdienst een brief met een code.
- We vragen je om een foto te maken van de brief en deze te mailen naar je boekhouder. Hiermee kan je boekhouder de machtiging in orde maken.
- Vanaf dat moment loopt de doorlopende machtiging voor de VIA. Je hoeft dus maar één keer toestemming te geven.
- Je kunt de machtiging op ieder moment weer intrekken, bijvoorbeeld als je onderneming stopt of als je overstapt naar een andere boekhouder.
Verandert er iets voor mij?
In principe verandert er niks. Zodra jij de machtiging hebt afgegeven blijft die lopen totdat je deze weer intrekt. Je hoeft er dus niet ieder jaar aan te denken. Ook het aanleveren van de gegevens voor de aangifte inkomstenbelasting blijft hetzelfde. We vragen je nog steeds om online de vragenlijst in te vullen en de bijbehorende documenten toe te voegen. Jouw boekhouder heeft deze documenten nodig om de vooraf ingevulde aangifte te controleren en, indien nodig, te corrigeren. Heb je een fiscale partner die bekend is Founders? Dan vragen wij de VIA ook aan voor je partner.
Het kan natuurlijk ook gebeuren dat je vergeten bent om iets toe te voegen, zoals de jaaropgave van een korte uitkering of het overzicht van je bankrekeningen. Ziet jouw boekhouder in de VIA gegevens staan die jij niet hebt aangegeven? Dan zal hij of zij bij jou controleren of dit inderdaad klopt. De VIA kun je dus zien als een vangnet en geeft je de extra zekerheid dat jouw aangifte inkomstenbelasting compleet is. Hiermee voorkom je verrassingen achteraf.
Vragen over de VIA of het afgeven van de machtiging? Neem contact op met je boekhouder.